Blog

Volg onze blog voor tips en tricks over de opvang én opvoeding van kinderen 

Nationale voorleesdagen 2022

Nationale voorleesdagen 2022
do 27 januari 2022
27 jan 22

In het kader van de nationale voorleesdagen, die zullen plaatsvinden van 26 januari t/m 5 februari 2022, heeft een van onze pedagogisch medewerkers uit naam van De kleine boom deelgenomen aan de inspiratie avond van Bibliotheek Midden-Brabant. Het boek dat centraal zal staan is ‘Vos gaat een stukje rijden’ Van Susanne Strasser. Een leuk toegankelijk boekje voor kinderen dat naast voorlezen op een bredere manier in te zetten is met bewegingslessen, muzieklessen en knutselactiviteiten.

De avond werd afgetrapt met een interessante lezing over diversiteit in prentenboeken door Boekwijzer oprichtster Eline Rottier. Niet alleen heeft zij een aantal interessante dingen verteld over het belang van representatie en diversiteit in kinderboeken. Ook gaf zij een aantal leuke boek suggesties voor verschillende leeftijdscategorieën die hier terug te vinden zijn : https://boekwijzer.com/?s=diversiteit&post_type=product.

Tot slot hebben wij een workshop gevolgd m.b.t. meertaligheid en voorlezen. Hier hebben we een paar belangrijke lessen geleerd. Voorlezen is ALTIJD gunstig voor de ontwikkeling! Ook door voor te lezen in de moedertaal wanneer deze niet Nederlands is. Hierdoor leren kinderen misschien geen Nederlands maar hierdoor ontwikkelen ze wél een grotere woordenschat. Dit maakt het Nederlands leren weer makkelijker; kinderen hoeven namelijk niet het concept van een woord te leren slechts de Nederlandse vertaling. Voorlezen is dus super belangrijk!!

Uit onderzoek blijkt dat 15 minuten voorlezen per dag een aantal belangrijke voordelen heeft voor de ontwikkeling van kinderen. De kinderen hebben namelijk een grotere woordenschat dan kinderen die niet of minder voorgelezen worden. Hierdoor kunnen kinderen beter meekomen op school; ze zijn sneller in staat lesstof te begrijpen. Ook blijkt uit onderzoek dat de liefde voor lezen bij Nederlandse kinderen steeds kleiner wordt. Terwijl uit alles blijkt dat dit nou juist zo belangrijk is!

Hier wilden wij natuurlijk werk van maken. Hoewel er in onze dagelijkse rituelen en activiteiten al veel ruimte wordt vrij gemaakt voor het zingen van liedjes of versjes en voorlees momenten zullen we tijdens de nationale voorleesdagen een “mini-thema” organiseren. Dit thema zal het boek ‘Vos gaat een stukje rijden’ zijn. Daarnaast zullen wij proberen iedere dag extra voorlees momenten in te bouwen en meer tijd en energie te investeren in liedjes en versjes die aansluiten bij het boek. Naast dit boek zullen wij een aantal andere boeken aanbieden uit de prentenboeken top 10 van 2022 en 2021. Ook aan de aller kleinsten is gedacht. ‘Hey baby, kijk!’ van Laura van Bouchout en Eva Mouton is gericht op het prikkelen van de zintuigen van de baby door de zwart wit prenten maar ook door de interactieve manier waarop het boekje gebruikt kan worden.