Cadeautjes

Cadeautjes
wo 1 december 2021
1 dec 21

De decembermaand komt er weer aan. Een maand vol huiselijke warmte en gezelligheid en, vooral voor kinderen, heel veel cadeautjes…

Vaak zijn die cadeautjes heel leuk voor even, maar halen ze het niet tot het nieuwe jaar. Daarom een paar gouden tips bij het uitzoeken van speelgoed!

Tip 1: Vermijd speelgoed met een functie

Ken je van dat speelgoed waar je alleen maar op een knopje hoeft te drukken en dat er dan van alles begint op te lichten, te trillen en te bliepen? Zo leuk om te zien, maar uiteindelijk doet het niets voor je kind. Het maakt passief. Ik vind het leuk als speelgoed de creativiteit van mijn kleine prikkelt. Laat dat nou vrijwel altijd speelgoed zijn dat in de basis eenvoudig is. Investeer in basisdingen zoals knutselmateriaal, bouwblokjes en klassiekers zoals Duplo (wat in strijd lijkt met mijn vorige punt, maar Duplo valt buiten alle regels).

Tip 2: Speelgoed-schmeelgoed

Deze laatste tip is misschien een beetje saai, want wie houdt er nou niet van de jacht op nieuwe spullen en cadeaus? In feite voegt het meeste speelgoed weinig toe aan het speelgeluk van een kind. Kinderen hebben weinig nodig om hun fantasie de vrije loop te kunnen laten. Het meeste speelgoed is gemaakt voor kortstondige prikkeling van de zintuigen. Probeer daar doorheen te kijken en investeer in klassiekers. Denk aan lego, stokpaardjes, puzzels, klei, etcetera. Vermijd in alle gevallen álles van Elsa en Anna. Nee grapje (en dit is mij ook niet gelukt!). Laat je niet gek maken. Kies duurzaam, tweedehands en vermijd de trends. En geniet wel van de glimmende ogen van je kinderen.

Tip 3: Speelgoedloze cadeaus

Geef je kind ook mooie kleding of een kinderboek. En houd je huis minimalisch door kaartjes voor een belevenis zoals een theatervoorstelling, de dierentuin of een grote speeltuin te geven. Of geef een heel persoonlijk cadeau: geef je kind een (tweedehands) MP3-spelertje met daarop haar favoriete verhalen, voorgelezen door opa’s, oma’s, vrienden en geliefden.

Fijne feestdagen!