Druk gedrag bij peuters

Druk gedrag bij peuters
di 31 augustus 2021
31 aug 21

Peuters zijn erg ondernemend. Ze zijn vaak de hele dag in de weer, bezig om de wereld te verkennen en te ontdekken. 

Bij kinderen die steeds druk zijn zien we dat ze zich voortdurend bewegen en echt moeite hebben met stil zitten. Het kind is voortdurend onrustig en eist veel aandacht op. Druk gedrag kan door verschillende factoren beïnvloed worden. In de eerste plaats is het karakter van invloed, de ene peuter is nu eenmaal veel rustiger dan het ander. Verder spelen de omgeving, opvoedingssituatie en gebeurtenissen in het leven een rol in het gedrag van de peuterDat is allemaal leuk en aardig, maar jij wilt natuurlijk tips over hoe om te gaan met druk gedrag! Hierbij zijn er twee gouden 'tips' waar je mee aan de slag kunt. 

Aandacht voor je peuter

Als ouder heb je vaak de neiging om kinderen vooral aandacht te geven op momenten dat ze heel druk zijn. Geef je kind juist aandacht als het rustig is. Dat hoeft niet uitgebreid want dat stoort in het spel, maar geef je kind wel een complimentje. Vertel erbij dat je het fijn vindt dat je kind rustig speelt. Zo leren kinderen wat je van hen verwacht. Ze voelen zich dan gezien en zullen dit gedrag vaker vertonen. Speel af en toe samen met je kind of lees een boekje voor. Kijk goed naar de reacties, dan zie je wanneer het genoeg is voor je kind.

Duidelijkheid

Je kunt je kind al vanaf een jaar of 2 enkele duidelijke regels gaan leren. Houd er ook rekening mee dat peuters de regels nog snel vergeten. Verwacht dus niet te veel van je kind. Tien minuten rustig kleuren is voor een peuter al veel.